[GTranslate]

Wij zoeken een Customer Design Engineer! Als Customer Design Engineer ben je technisch verantwoordelijk voor het samenwerken met onze klanten om hun behoeften te begrijpen en deursystemen te ontwerpen die voldoen aan hun specifieke eisen. Wij vertellen je graag meer over deze fantastische baan!

Jij hebt nauw contact met de engineers bij onze klant en dat maakt jou een belangrijke spil in het proces van idee tot realisatie van een deursysteem in een bus, autonoom voertuig of ander voertuig. Wat jij ontwerpt vanuit Bolsward is straks de toegang tot openbaar vervoer voor miljoenen mensen ter wereld. Hoe ziet dat proces eruit waarin jij straks een belangrijke rol hebt?

Inventarisatie met de klant
De behoefte van de klant is heel divers maar begint vaak bij het ontwerpen en produceren van een nieuw voertuig of een variatie op een bestaand ontwerp, bijvoorbeeld bij een bus. Een belangrijk onderdeel van een bus is een deursysteem, niet alleen voor de chauffeur maar ook voor de passagiers die continu in- en uitstappen. Onderwerpen als betrouwbaarheid, veiligheid en functionaliteit zijn erg belangrijk want de doelstelling van de vervoerder is om iedereen zo snel, veilig en betrouwbaar mogelijk te vervoeren. 

In eerste instantie zal de account manager, met ondersteuning van jou en andere technische collega’s, een inventarisatie verrichten van de wensen van de klant. Hierop volgt een financieel voorstel voor het produceren van de gewenste deursystemen. Als de klant akkoord gaat met het voorstel volgt de volgende stap: een interne kick-off van het project intentiatie proces. Daar begint jouw verantwoordelijk.

New Solaris Urbino 18 4 small
Ventura 0021

Het starten van een nieuw project
Bij een nieuw project beginnen wij altijd met een kick-off met alle specialisten die benodigd zijn om het deursysteem te ontwerpen en te produceren. In deze meeting worden alle technische eisen van de klant doorgenomen samen met de specificaties van het voertuig waarvoor het deursysteem moet worden gemaakt. Jij neemt de rol als engineer op je en stelt de benodigde vragen zodat jij aan de slag kan.

Tevens ontvang je het CAD-model van de klant waarin het deursysteem moet worden geconfigureerd. Elk voertuig is anders, zo ook het deursysteem. Er zijn variaties in de breedte, hoogte, hoeken maar ook linkse of rechtse instap, afhankelijk aan welke kant van de weg wordt gereden. Bovendien zijn er diverse maatwerkopties zoals specifieke knoppen, glassoorten, etc. Kortom elk nieuw project biedt weer andere uitdagingen. 

CAD-Model ontwerpen
Jij gaat met alle verzamelde informatie aan de slag om een deursysteem te configureren dat precies in het CAD-model past. Jij ontwerpt de aandrijving, de deurbladen en zorgt ervoor dat alle onderdelen in de mounting kit precies passen. Loop je tegen uitdagingen aan? Dan overleg jij met onze specialisten van verschillende disciplines over hoe wij een oplossing kunnen bieden binnen de wensen van de klant. Tijdens het proces stem je veelvuldig af met de engineers bij de klant en je collega’s om tot een goed resultaat te komen. Wordt het ontwerp door de klant geaccepteerd, dan ga je verder met het uitwerken naar definitieve CAD-modellen productietekeningen, samenstellingstekeningen en stuklijsten.

Na oplevering van de benodigde stukken zullen de onderdelen worden besteld, wordt het deursysteem geproduceerd en de klant zal het deursysteem laten afhalen in Bolsward om deze vervolgens in hun eigen fabriek te monteren in het voertuig. Tijdens de assemblage zie je toe op het juiste eindresultaat en ondersteun je waar nodig.

Ventura 1152
Customer Design Engineer

Sign-off bij de klant
Bij elke eerste inbouw van een nieuw deursysteem in een voertuig vinden wij het belangrijk om de klant te ondersteunen in dit proces. Zij zullen immers de deursystemen gaan inbouwen. 

Jij gaat dus samen met een service engineer en een account manager op bezoek bij de fabriek van de klant om de inbouw en ‘sign-off’ te organiseren. Onze klanten zitten over de gehele wereld, daarom jij gaat ongeveer 5 keer per jaar op reis voor Ventura. Tijdens de sign-off controleer je of je ontwerp exact aansluit op het voertuig en werkt zoals beoogd. In samenwerking met de medewerkers van de klant bespreek je belangrijke zaken bij de inbouw van het deursysteem. Op de langere termijn blijf je het aanspreekpunt voor het deursysteem, mochten er bijzonderheden zijn tijdens de inzet van de bus in het openbaar vervoer. 

Jij bent in deze functie bij elke stap van het proces betrokken, van inventarisatie tot ontwerp, tot productie en de eerste sign-off bij de klant. Ga je een keer op stedentrip? Grote kans dat daar een bus rijdt met jouw ontwerp! Dat kan niet iedereen zeggen.

'Als ik aan je nieuwe collega's vraag wat ze het mooiste vinden aan hun werk, antwoorden ze steevast dat ze een belangrijk onderdeel mogen zijn in het behalen van een gezamenlijk doel: het leveren van kwalitatieve deursystemen voor stedelijk vervoer. Daarbij starten ze het project én ronden deze ook zelf af. Een unieke manier van werken waarbij je het resultaat zien van je eigen ontwerp.'

Stap jij ook bij ons in?
Klaas Jacob
Klaas Jacob
Team Leader Project Engineering

Stap jij bij ons in?

Bekijk de volledige vacature via de onderstaande knop of e-mail je CV + motivatie naar [email protected]. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar HR en wij zorgen ervoor dat er contact met je opgenomen wordt.
Ventura serves renowned public transport vehicle manufacturers worldwide